Send As SMS

vrijdag, augustus 04, 2006

Happy birthday Percy Shelley

Een belangrijke reden dat zoveel mensen een hartstochtelijke hekel hebben aan Bush is, denk ik, dat zijn hele administratie zo'n uitgesproken slechte smaak heeft. Zie bijvoorbeeld de typografie:
Zoveel afzichtelijkheid maakt deel uit van de pseudo-democratische, punkrock, do-it-yourself aantrekkingskracht van Bush. "Elke dumbo kan president worden; iedereen met Photoshop is een designer..." Dat zijn natuurlijk leugens (dumbo in kwestie is vooral een erg rijke dumbo), maar de links-elitaire kritiek op de esthetiek (of intelligentie) van rechts mist altijd de kern van de zaak. De designafdeling van Clinton zou ook "Plan for Victory" geschreven hebben, of woorden van gelijke holheid in een situatie van gelijke wereldburgeroorlog; zij had dat enkel wat smaakvoller aangepakt. Smaak is altijd politiek, maar als je goede smaak het enige wezenlijke is dat je nog van de tegenstander scheidt...

En btw, waarom haat iedereen Rita Verdonk? Omdat ze niet het goede uiterlijk heeft, niet de jusite stijl heeft, om te zeggen: "Ik houd mijn rug recht." Ze staat en kijkt er te serieus bij! Een oud dametje, met wit haar, een krom ruggetje, van de PvdA of D66 of zo: als zij precies hetzelfde had gedaan en gezegd als lovely Rita: 5% van de controverse.

Esthetisering van de politiek: 1; politisering van de esthetiek: 0.