Wat we wel weten:
Wat het laatste punt betreft -- dat zgn. debat, die "dialoog" --, kwam ik vandaag toevallig bij Blanchot het volgende tegen:- De intellectuele elite (d.i. het proviniciale clubje bekende Nederlanders die wel eens een boekje of column schrijven) identificeert zich met de Geest eerder dan met de Letter der wet, d.w.z. met de Natie eerder dan met de Staat. Hiermee bevestigt ze alles wat Marx ooit over ideologie geschreven heeft. Hoe is een uitzondering maken voor Hirsi Ali en niet voor zoveel soortgelijke gevallen geen uitdrukking van een klassevooroordeel? Of om het wat populistischer te zeggen: vriendjespolitiek? Hoeveel van die professionele ondertekenaars e-mailen met Hirsi Ali? Of zouden heel graag met haar e-mailen? Ik vermoed heel wat. Ze is tenslotte beroemd in Amerika. En Amsterdam rijmt op Amerika. En waarom zouden we dan onder de indruk moeten zijn van die handtekeningen?
- "Het debat over de islam zal doorgaan! Jeuh!"
Il suffit, dans quelque régime que ce soit, d'avoir entendu le "dialogue" entreGoed gezegd, Maurice.
un homme préjugé innocent et le magistrat qui l'interroge pour savoir ce que
signifie cette egalité de parole à partir d'une inégalité de culture, de
condition, de puissance, de bonheur; or, à tout moment, chacun de nous est
un juge ou bien se trouve en présence d'un juge; toute parole est
commandement, terreur, séduction, ressentiment, flatterie, entreprise; toute
parole est violence -- et prétendre l'ignorer en prétendant dialoguer, c'est
ajouter l'hypocrisie libérale à l'optimisme dialectique pour lequel la
guerre n'est encore qu'une forme de dialogue.
1 Comments:
Jeroen,
het moet ook helemaal niet verder met de zaak; er is namelijk helemaal geen zaak. Er is collectieve verontwaardiging en vooral collectieve verwarring, mist. Hele dichte mist, waarachter zich een machtstrijd binnen de politieke elite van de VVD afspeelt. Dat is eigenlijk alles, zij het dat deze vereniging daarvoor niet zijn eigen vergaderzaaltjes maar onze nationale vergaderzaal misbruikt en zo intussen het aanzien van ons land nog een extra opsteker geeft.
Er zijn me iets teveel mensen die vanaf de zijlijn toekijken en zo het beeld versterken dat Rita Verdonk in een volstrekt isolement zowat in haar eentje (zelfs in het weekend) de wetten van dit land uitvoert.
Dat is zo'n beetje de zaak, Jeroen. En door al dat gedoe zijn er vast en zeker veel gedichten niet geschreven en tegen het licht gehouden. En wie weet glippen er ondertussen heel veel 'gedichten' met een valse identiteit het land binnen die ongemerkt het Nederlanderschap verkrijgen, met al dat afschuwelijke dwangrijm. Op Ali en Verdonk, laat staan Rutte...
Ik ga slapen. Balkenende heeft gezegd dat het allemaal goed komt; hij ziet erop toe. Vanuit het Torentje.
Een reactie plaatsen
<< Home