Send As SMS

woensdag, oktober 12, 2005

Hmm

Ik schrijf over een dichter en ik krijg een x-aantal bezoekers. Ik schrijf over een neerlandicus en ik krijg twee keer zoveel bezoekers.

Is de kunde interessanter dan de letter?

*

UPDATE: Ik heb de foto van Jan de Roder hieronder weggehaald om elke suggestie van een "gevecht tussen wetenschappers" (zie hier) weg te nemen. Het gaat om ideeën, argumenten, etc. Ik heb de foto van de Cobra Commander laten staan, hoewel ik geen idee heb waarom ik die daar geplaatst heb.

7 Comments:

Martin van Kralingen said...

Je klinkt nu enigszins aangeslagen.....
Doe eens wat geks, ga met 100 proefpersonen hermetische poëzie lezen in de mri-tunnel van het LUmc. Zoek wel even contact met ondergenoemde collega; weet je meteen hoe je toekomstig bezoek aan je blog moet inschatten:

De jarenlange terughoudendheid qua onderzoek is voorstelbaar: het is niet de gemakkelijkste taak om als serieuze wetenschapper proefpersonen te benaderen met de vraag of ze even willen masturberen met hun hoofd in een hersenscanner.
Toch is dat precies wat neuro-anatoom Gert Holstege van het Universitair Medisch Centrum Groningen deed. Twee jaar geleden deed hij een eerste onderzoek met mannen: bij hen werd een PET-scan gemaakt terwijl ze zichzelf naar een hoogtepunt hielpen. Op dit moment doet hij hetzelfde met vrouwelijke proefpersonen. Makkelijk gaat het niet: de vrouwen blijken niet in staat hun hoofd stil te houden tijdens het hoogtepunt; een vereiste voor een zinvolle scan.
,,Die beweging is heel begrijpelijk, maar voor ons erg hinderlijk'', verzucht Holstege.

10:30 AM  
Jeroen Mettes said...

Wat? Nee, gewoon curieus.

1:28 PM  
Samuel Vriezen said...

Maar, maar, dat is toch heel simpel te verklaren? Hangt samen met waar de media, en Internet al helemaal, goed in zijn: mensen iets ergens van te laten vinden. Welnu, als Arjen Duinker beweert dat sinaasappels krankzinnig zijn, dan moet je wel een enorme druif zijn om van zo'n opmerking iets te vinden. Zelfs al je zo'n bewering gaat duiden, dus uitlegt haar om een of andere reden al of niet prettig te vinden om te lezen, staat royaal de weg open voor de lezer om te vinden dat zulks alleen maar jouw lezing was. Niemand gaat mij b.v. voor linkse kerkganger uitmaken als ik roep, Sinaasappels zijn krankzinnig, maar dat is prachtig! - zelfs niet, of al helemaal niet, als ik uitleg waarom het prachtig is.

Het is heel wat makkelijk om iets te vinden van een stellingname, zeker als die een politiek impliceert of ondersteunt, hier: een wereldbeeld waarbinnen de poezie zus of zo kan, mag, opereert, te doen heeft - oorsprongmythes hebben altijd die functie. Wetenschap is inherent controversieel op een manier die de poezie niet meer gaat halen (falsificatiecriterium?) en zeker een niet-natuurwetenschap.

En Internet-bezoek hangt samen met de kans op controverse. Online-discussie is DIY-spektakelbouw. Het helpt daarbij bepaald als Breukers op de Contrabas ons op deze weblog een fikse ruzie tussen heuse wetenschappers belooft.

1:56 PM  
Jeroen Mettes said...

Ja, "komt dat zien"! Ik weet niet hoe CB er uitziet maar ik kan me hem wel als circusdirecteur voorstellen.

2:25 PM  
Samuel Vriezen said...

Nog een optie: hoe groot is de literatuurwetenschap eigenlijk in vergelijking met de poezie? Ik bedoel in economisch volume.

2:37 PM  
Anonymous said...

Jeroen: hulde voor het scherp houden van de discussie.
Jan de Roder: Bah voor miezerreactie.
Y Horsman

8:21 PM  
Anonymous said...

... bij nader inzien, Jan de Roder, ook hulde voor uberhaupt reageren op de blog.
YH

9:53 PM  

Een reactie plaatsen

<< Home